Mielen hyvinvointi

Pidetään huolta mielestä


Psyykkistä hyvinvointia voi ja kannattaa edistää osana kokonaisvaltaista terveyttä. Aivan kuten lihakset vahvistuvat treenillä, voi mielenterveyttä vahvistaa monin eri keinoin. Seuraavilla vinkeillä voit edistää jaksamista ja hyvää mielialaa.

Vinkkejä mielen huoltoon:

Terveellinen ravinto

Psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseksi et tarvitse erityisiä ruokavalioita tai dieettejä. Tärkeintä on, että muistat huolehtia kehostasi ja annat sille terveellistä ravintoa. Ruokailun suhteen riittää, että muistat seuraavat kulmakivet:

  • säännöllisyys
  • kohtuullisuus
  • monipuolisuus
  • vaihtelevuus

Myös herkuttelu silloin tällöin kuuluu hyvään arkeen. Anna itsellesi lupa nauttia!Jaksamista edistää myös riittävä nesteytys. Älä kuitenkaan liioittele; 1,5 - 2 litraa vuorokaudessa riittää mainiosti.


Liikunta

Liikunta edistää tutkitusti mielenterveyttä. Se parantaa vireystasoa ja stressinhallintaa. Etsi itsellesi sopiva liikuntaharrastus, muista aloittaa oman lähtötasosi mukaisesti. Huomaat varmasti, että vaikka joskus liikkeelle lähtö on vaikeaa, on mieli virkeämpi liikunnan jälkeen. Arkiliikunta on hyödyllistä, koska se toistuu säännöllisesti. Mieti, miten voit lisätä arkiliikunnan määrää; pihatyöt, kauppareissu kävellen tai pyöräillen, koiran ulkoilutus, portaiden kävely ja niin edelleen. Pienetkin liikuntahetket edistävät jaksamista. Jos teet istumatyötä, pyri tauottamaan istumista työpäivän aikana.


Uni ja lepo

Riittävä uni on olennainen edellytys psyykkiselle hyvinvoinnille. Uni uudistaa aivojen toimintakykyä. Unen tarve on yksilöllistä, yleensä 7-9 tuntia. Vinkkejä parempaan uneen:-pidä päivärytmi säännöllisenä. Mene nukkumaan ja herää suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä, myös viikonloppuisin tai lomalla.-rauhoita ilta pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Rajoita ruutuaikaa, vältä kofeiinia. Rentoudu.-Järjestä makuuhuone miellyttäväksi. viileähkö lämpötila, raitis ilma, siisteys, mukavat petivaatteet helpottavat nukahtamista.


Hyvän yöunen lisäksi pienet lepohetket päivän mittaan auttavat jaksamaan arjessa. Jos nukut päiväunia, niiden pituus on hyvä rajoittaa 15-20min jotta illalla uneen pääsy ei viivästy. Mielialaa ja jaksamista tukeva lepohetki voi olla esim 15min omaa aikaa. Ota kuppi teetä, istahda mukavaan tuoliin, hengittele rauhassa. Kuuntele oman kehon tuntemuksia. Pieni tuokio omien ajatusten ja tunteiden seurassa tekee hyvää.

Ihmissuhteet

Jokainen meistä tarvitsee muista ihmisiä. Yhteys läheisiin ja kuulluksi tuleminen vahvistaa mielenterveyttä. Omia tunteita ja ajatuksia on usein helpompi jäsentää kun niistä puhuu ääneen. Avun pyytäminen ja luotettaviin läheisiin tukeutuminen on tärkeä osa mielenterveyttä. Muista myös, että sinulla on oikeus rajata elämästäsi ihmisiä, joiden läsnäolo kuormittaa sinua tai jotka eivät kunnioita rajojasi.


Miellyttävä tekeminen

Jos mieli on alakuloinen, voi tuntua siltä että mikään ei huvita tai että on vaikea tuntea iloa tai mielihyvää. Kannattaa kuitenkin tehdä säännöllisesti asioita, joista yleensä on nauttinut. Miellyttävä tekeminen voi olla aivan arkipäiväistä, tärkeintä on että itse nautit siitä! Esimerkkejä mielihyvää tuottavasta puuhasta voi olla esimerkiksi:

  • lemmikin hoito
  • kävely luonnossa
  • lempisarjan katselu
  • musiikin kuuntelu, laulaminen
  • tuokio kahvilassa
  • neulominen tai muuta käsityöt
  • arkinen taide, värityskuvien värittäminen
  • huonekasvin hoito

Anna itsellesi lupa uppoutua tekemiseen. Älä suorita tai mieti lopputulosta. 

MIELIALA-KEULA

- TUKENA ARJEN MYRSKYISSÄ